Legyél Te is Időzsonglőr! – avagy hatékony időgazdálkodás 1. Pomodoro módszer

Pomodoro módszer online asszisztencia mosttanulj


Hallottál már a Pomodoro módszerről?

Pomodoró módszer? Első hallásra lehet, hogy neked is a konyha jut eszedbe, és nem is tévedsz nagyot!
Most viszont nem a konyhai ismeretek, hanem a tanulás áll a fókuszban…
Ha érdekel, hogy mi köze a főzésnek a tanuláshoz, tarts velem!

Honnan kapta a nevét a Pomodoro módszer?

Talán már Te is kitaláltad, hogy az azonos nevű konyhai időmérő eszközről, ami leggyakrabban tojás vagy gyülölcs alakban található meg a boltok polcain. A tetejét elforgatva lehet a kívánt időtartamra beállítani, melynek lejártával az eszköz elkezd csörögni.

Hogyan működik a Pomodoro módszer?

A módszer alapelve az az emberi tulajdonság, hogy az agyunk átlagosan 25 percig képes egy adott dologra koncentrálni mielőtt elfáradna. Ezt követően pedig 5 perc regenerálódásra van szüksége ahhoz, hogy folytatni tudja az előtte megkezdett tevékenységet.
A kísérletek során az az eredmény született, hogy ezzel együtt is legfelebb 2 órán keresztül fenntartható egy nagyobb lélegzetvéteű tanulási szekció. A 2 óra lejártával pedig agyunknak egy hosszabb pihenésre van szüksége. Ilyenkor érdemes egy sétát, olvasási szünetet vagy egy sorozatrészt beiktatni.

Fontos tudni!

A módszer hatékony használatához fontos tudni, hogy a 25 perces tanulási fázis során nem szabad megszakítani a folyamatot, legyen az a koncentrált tanulás időszaka. Próbáld meg arra az időre félrerakni a telefonod, és kizárni minden zavaró tényezőt.

Pomodoro módszer - 2 óra tanulás kicsit másképp...

A fentieket figyelembe véve könnyen kiszámolható, hogy egy 2 órás tanulási ciklusba összesen 4 pomodoro fér bele, vagyis 4×25 perc blokkonként 5-5 percnyi szünettel.

Az idő mérésére használhatod a már emlegetett konyhai időzítőt, vagy a telefonos időzítődet is. Ha viszont szeretnél valami újat kipróbálni, akkor a PomoDone nevű, erre a célra fejlesztett alkalmazást ajánlom! 

„A kiemelkedően sikeres vállalkozók azért olyan sikeresek, mert csillapíthatatlan vágy él bennük, hogy többet tudjanak.”

Próbáltad már ezt a tanulási módszert korábban? Neked bevált? 
Ha most hallottál róla először, itt a lehetőség, hogy együtt kipróbáljuk!

Te is tanulnál, fejlődnél?

Állandóan versenyt futsz az idővel?

Érdekel a marketing? Szereted a hasznos tippeket?

Csatlakozz Te is  „Mosttanulj!” csoportunkba, ahol online tananyagokat, tanulással kapcsolatos tippeket és egyéb tanuláshoz kapcsolódó tartalmakat találsz.

Mosttanulj! – …hogy még sikeresebb legyél!

 

Online Asszisztencia – 

Segítség távolról, hatékonyan.

Megosztás