Felnőttképzés változás

Felnőttképzés FAR

Megváltozott a 2013. évi LXXVII., a felnőttképzésről szóló törvény ❗


A 2020. szeptemberétől életbe lépő törvényváltozás érinti a felnőttképzést és a szakképzést is❗

 

✏️ 2020. szeptemberétől bejelentés köteles minden „szervezett célirányos kompetencia kialakításra és kompetencia-fejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatás és képzés”. Ebbe szinte minden tanfolyam és workshop beletartozik.

✏️ Bizonyos képzések – pl. jogszabály szerinti szakmai képzést, illetve a részszakmára felkészítő szakmai oktatást, vagy támogatott képzésben a költségvetési, vagy európai uniós forrásból megvalósuló oktatás, képzés – pedig még szigorúbb előírások betartása mellett engedélykötelesek.

Ha nem államigazgatási szervként végzel felnőttképzést, azt köteles vagy bejelenteni!

✅ Rád is vonatkozik ez, ha olyan oktatást, képzést tartasz, ami valamilyen képességet, készséget fejleszt.

 

👉 Itt olvashatod a felnőttképzésről szóló törvényt: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1300077.tv

👉  Itt találod a felnőttképzésről szóló törvény végrehajtási rendeletét: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2000012.kor

Kompetencia a törvény definíciójában: olyan ismeretek, készségek és képességek összessége, amely által a személy egy adott területen képes meghatározott döntésen és a megvalósításon alapuló eredmény elérésére.

A törvény hatálya: a jogi személy, a személyes joga szerint jogképes szervezet, az egyéni vállalkozó vagy a gazdasági tevékenységet folytató más természetes személy.

❗ A képző felelőssége a bejelentés!!!

Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy rád is vonatkozik-e a törvény, a felnottkepzes@pest.gov.hu címen a kormányhivatalhoz fordulhatsz, vagy az ugyfelszolgalat@itm.gov.hu címen a Minisztériumtól tudsz állásfoglalást kérni.

☝ A bejelentési kötelezettségnek online, a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer (FAR) használatával tudsz eleget tenni.

☝ Ha képzést tartasz, akkor jelentkezz be az új rendszer alá!

ITT tudsz regisztrálni: https://far.nive.hu/kezdolap , majd bejelentési vagy engedélyezési eljárást indítani.

☝ Az eljárás díjköteles. A bejelentési teljesítés illeték összege 15.000 ft.

Bejelentés előtt érdemes ellenőrizni, hogy szerepel-e a vállalkozás tevékenységei között a „8559 M.n.s. egyéb oktatás” .

☝ A bejelentés után kapott nyilvántartási számot, minden képzéssel kapcsolatos dokumentumon (számlán is) fel kell tűntetni!

✅ Bármilyen, a törvény hatálya alá tartozó felnőttképzést 2020. szeptember 1. napjától csak bejelentés, vagy engedély birtokában végezhetsz.

 

Az alábbi feladatok várnak rád bejelentés alapján végzett felnőttképzési tevékenység esetén:

✏️ Felnőttképzési szerződés kötése

A felnőttképzési szerződést csak az engedélyhez kötött felnőttképzési tevékenység esetén kell írásban megkötni, ebben az esetben fel kell tüntetni, hogy az a felnőttképzési törvény alapján megkötött felnőttképzési szerződés. A szerződés megkötése bejelentésköteles képzéseknél történhet szóban és ráutaló magatartással is.  A szerződés tartalmát a felnőttképzési törvény konkrétan meghatározza.

✏️ Személyes adatok kezelése

A résztvevő természetes személyazonosító adatait (név, állampolgárság, cím, telefonszám, TAJ szám, adóazonosító jel, végzettség, stb.) be kell kérni és tárolni kell.

✏️ Adatszolgáltatási kötelezettség

A felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerébe adatokat kell szolgáltatni a képzésről (pl. a képzés neve, helye, ideje stb.) és továbbítani kell a képzésben résztvevő személyes adatait. Nem kell ezeket az  adatokat továbbítani abban az esetben, ha a résztvevő jognyilatkozatában megtiltja.

✏️ OSAP statisztika

A képzésekről a képzés végén néhány általános adatot, illetve a résztvevőkről anonim módon kell adatokat megadni. A  képzési tevékenységeknél ezt korábban is teljesíteni kellett.

✏️ Résztvevő kérése esetén tanúsítványt kell kiállítani

A tanúsítványt a  felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerében tudod kiállítani. Tartalmát a felnőttképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló Korm. rendelet határozza meg.

A felnőttképzés változásáról szóló jogszabályi előírások alapos megismerése fontos, hiszen a bejelentési és engedélyezési kötelezettség elmulasztása, vagy nem megfelelő teljesítése esetén komoly pénzbírságot szabhat ki a felnőttképzési államigazgatási szerv.

👉 Amennyiben a bejelentéssel, vagy az adatszolgáltatással kapcsolatban segítségre van szükséged, fordulj hozzám bizalommal.

Az alábbi feladatok átvállalásával tudom támogatni a munkád:

 

Felnőttképzés változás

 

📌 Felnőtképzési tevékenység bejelentése a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerbe (FAR)

📌 A képzésre jelentkezők tájékoztatása, adatainak összegyűjtése

📌 Kötelező adatszolgáltatás: regisztráció, résztvevők adatainak rögzítése

📌  Szerződések előkészítése

Amennyiben úgy döntöttél, hogy segítséget kérsz, vedd fel velem a kapcsolatot!

 Kövesd az Online Asszisztenciát Facebookon, Instagramon és LinkedInen is!

Megosztás