Black Friday -tényleg kihagyhatatlan?

black friday vásárlás


A Black Friday kifejezés szinte mindenki számára egyértelmű... , a kihagyhatatlan kedvezmények lehetőségét ígéri.


De vajon tényleg kihagyhatatlan minden Black Friday akció?

Mielőtt azonban erre a kérdésre megpróbálnánk megtalálni a választ, nézzük meg kicsit közelebbről mi is valójában a Black Friday?

Tudod honnan ered?

A Hálaadás napja hagyományosan november negyedik csütörtökére esik az Egyesült Államokban, az ezt követő péntek pedig a karácsonyi bevásárlás kezdete. Ez a nap hivatalosan nem munkaszüneti nap, de az előtte levő ünnep és az akciók miatt sokan szabadságot vesznek ki erre a péntekre.

A „Fekete Péntek” nevet a Philadelphiai Rendőrség adta az 1960-as években a Hálaadást követő napnak. A karácsonyi bevásárlószezon indulása ugyanis, hatalmas dugókkal, tömeggel és káosszal járt, nem egy esetben komoly konfliktusok alakultak ki 1-1 utolsó darab akciós termék miatt. Az előbb említettek okán a rendőrség dolga is megsokszorozódott, így a Black Friday kezdetben egyáltalán nem egy pozitív hangvételű kifejezés volt.

Egy másik legenda is kötődik a Black Friday kifejezéshez.

A legtöbb bolt az ünnepi akcióknak köszönhetően az egész éves veszteséges (piros számjegy) működés után ekkor kezdett nyereséges („Black” számjegyek) lenni.

Az utóbbi néhány évben a nagy tömeg elkerülésére megoldást jelent az online vásárlás, ahol Black Friday alakalmából szintén nagy kedvezménnyel várják a vásárlókat.

Az eredetileg egy napig tartó akció mára már sok helyen akár 2 hétig vagy akár egy hónapig is eltarthat.

És akkor térjünk is vissza a cikk elején felvetett kérdésre.

Milyen buktatói lehetnek a Black Friday akcióknak vásárlóként?

  • Már előre nézz utána az áraknak.

Sajnos sokszor előfordul, hogy a kereskedők az akciók előtt emelt áron hirdetik a termékeiket, és ezt az árat „akciózzák le”.

  • Biztos, hogy szükséged van a megvásárolni kívánt árura?

Az akciós termékek esetében sokszor meggondolatlanul költekezünk. Nem gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e az adott termékre. Érdemes vásárlás előtt listát írni, hogy mire van szükségünk, mi az, amit ajándékba szeretnénk adni másoknak.

  • Nézzünk utána a cégnek

Internetes vásárlás esetén érdemes utána járni, hogy az adott cég valóban létezik-e, mennyire megbízható az az oldal, ahonnan vásárolni készülsz.

Nem kell részt venni!

Sok cég úgy érzi, hogy ez amolyan „kötelező” dolog.

Kicsit talán eladói, szolgáltatói oldalról is divatos lett Black Friday napo(ka)t tartani.

Ha azonban te nem szeretnél részt venni benne, nem kell mindenáron olyan akciót kínálnod, ami számodra nem kedvező!

Akár kereskedői oldalon állsz, akár vásárlóként tekintesz a novemberi Black Friday „örületre” érdemes átgondolnod, hogy mi az, amire szükséged van.

„Ne vegyél olyasmit, amit akarsz, csak olyasmit, amire szükséged is van; amire nincsen szükséged, egy garast sem ér.”

Ha az év végi hajrában úgy érzed nem jut időd a lényegre. . . nincs időd a családodra, akkor keresd fel az onlineasszisztenciát. Segítünk!

Online Asszisztencia – 

Segítség távolról, hatékonyan.

Az Online Asszisztenciát megtalálod Facebookon, Instagramon és LinkedInen is.

Megosztás